Wegańskie placki wg przepisu Moby’ego

* 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

* 1 / 2 szklanki otrębów owsianych

* 1 / 2 szklanki otrębów pszennych

* 1 łyżeczka sody oczyszczonej

* 1 / 2 łyżeczki soli morskiej

* 2 szklanki mleka sojowego lub ryżowego, albo mieszankę mleka sojowego z ryżowym

* Olej roślinny

* 1 szklanka świeżych lub mrożonych jagód (nie rozmrożonych)

Do gotowego dania:

1/2 szklanki świeżych jagód lub malin do każdej porcji

Syrop klonowy do polania

Przygotowanie:

W misce wymieszać razem mąkę, otręby, sodę i sól. Dodać mleko sojowe i wymieszać na jednolitą masą.

Na dużą ciężką patelnię wlać olej, podgrzewać na średnim ogniu, aż będzie gorący, ale żeby się nie przypalił. Wlać ok. ¼ szklanki ciasta (3-4 porcje za jednym razem) i w każdy placek wcisnąć 12-15 jagód.

Smażyć, aż pojawią się bańki na wierzchu, a spód będzie złotobrązowy. Od 3-4 minut. Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć, aż spód zmieni kolor na jasnozłotobrązowy, ok 3 min. Wyłożyć na talerz stroną z jagodami na wierzchu i postawić w ciepłym miejscu, żeby nie wystygły.

W podobny sposób usmażyć wszystkie placki, dodając oleju i podgrzewając patelnię między każdym smażeniem. Podawać ciepłe z owocami i syropem klonowym.

http://www.epicurious.com/recipes/food/views/Mobys-Vegan-Blueberry-Pancakes-241771 # ixzz0iUqDFDqo

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: