Wegańska zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:

2 bukiety brokułów

0,5 kg czerwonej soczewicy

2 – 4 marchwie

2 ząbki czosnku

1 puszka mleka kokosowego

2 kostki wegańskiego bulionu np. 1 warzywny a drugi grzybowy

woda

sól, pieprz, oregano, kolendra, imbir, kmin rzymski, kurkuma, liść laurowy lub gotowy już zestaw przypraw o smaku indyjskim.

Sposób wykonania:

Soczewice płukać wielokrotnie aż do momentu, gdy biała piana zniknie całkowicie.

Warzywa umyć, brokuły podzielić na małe cząstki, marchew pokroić w plastry.

Soczewicę zalać wodą ca 2 litry i gotować ciągle, zaglądając, ponieważ tworząca się piana lubi wyciekać z garnka, jeśli się o tym zapomni. Po 15 do 20 minutach wrzucić wszystkie przyprawy, wlać na początek pół puszki mleka kokosowego. Zdjąć z palnika. Warzywa dojdą w gorącej wodzie ,dlatego też należy proces gotowania warzyw ograniczyć do max 10 minut.

Z tych samych składników można przygotować sos do ryżu, makaronu lub kasz ograniczając ilość wody tak, by wytworzył się gęsty sos.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: