Wegańskie kotleciki z marchwi

SKŁADNIKI:

7 – 8 marchewek, średniej wielkości

1 średniej wielkości seler lub 3 ziemniaki

ca 70g płatków owsianych

1 cebula

ciepla woda

olej do smażenia

sól, pieprz ,kminek

drobno posiekana natka pietruszki

ziarna całego nieobranego z otoczki sesamu do obtoczenia kotlecików

Sposób przyrządzenia

Płatki owsiane zalać niedużą ilością ciepłej wody i odstawić na pół godziny.

Marchew i seler (lub zamiast selera ziemniaki) ugotować na miękko, cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoty kolor.

Ugotowane warzywa rozgnieść widelcem, nie musi być miazga, grudki mogą też być. Dodać usmażoną cebulę, wyciśnięte z wody płatki owsiane, wszystkie przyprawy, kminek rozetrzeć w palcach na trochę drobniejsze części i także dodać do masy warzywnej.

Formować nieduże kotleciki, obtoczyć w ziarnach sezamu i smażyć na średnim ogniu, pilnując, by się nie przypaliły. Smakują jeszcze lepiej, gdy są chłodne. Podawać z surówką o neutralnym smaku. A na wierzch kotlecika można położyć np. świeżo utarty chrzan, wymieszany z burakiem, lub gęsty wegański jogurt czy śmietanę z rożnymi dodatkami, jak np. drobno pokrojony ogórek konserwowy plus szczypior wg smaku i uznania.


Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: