Soja w diecie wegańskiej

Dr Neal Barnard

Soja jest niezwykle wszechstronnie wykorzystywana. Produkuje się z niej mleko sojowe, wege hamburgery, hot-dogi, lody, jogurty, tusz – i dużo więcej. Ponieważ produkty sojowe są powszechnie spożywane, niektórzy ludzie zastanawiają się, czy są one bezpieczne. Najważniejszym pytaniem zwykle jest to, czy mają one jakiś wpływ na ryzyko zachorowania na raka piersi, i czy mogą zaszkodzić lub pomóc kobietom, u których rozpoznano raka piersi.

Po latach badań, opublikowano takie rezultaty:

Zapobieganie rakowi i pomoc w przeżyciu osobom chorym na raka:

Kobiety, które spożywają produkty sojowe codziennie, są mniej podatne na zachorowanie na raka piersi, w porównaniu z innymi kobietami. W styczniu 2008 roku naukowcy z University of Southern California wykazali, że kobiety, które codziennie wypijają szklankę mleka sojowego lub jedzą tofu, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi o 30 %, w porównaniu z kobietami, które spożywają tylko niewielkie ilości soi lub wcale jej nie spożywają (1). Jednak soja pomaga najbardziej wtedy, kiedy spożywana jest w młodym wieku, jako że tkanka piersi tworzy się w okresie dorastania (2-3).

A jeśli chodzi o kobiety, u których już rozpoznano raka piersi? Badania opublikowane w Journal of the American Medical Association w 2009 r. podają, że produkty sojowe mogą zmniejszyć ryzyko nawrotu raka (4). W grupie 5042 kobiet, u których rozpoznano raka piersi, a które uczestniczyły w badaniach Breast Cancer Survival Study w Szanghaju przez okres czterech lat, i które regularnie spożywały produkty sojowe, takie jak mleko sojowego, tofu lub edamame (fasolki sojowe), u 32 % zmalało ryzyko nawrotów, a u 29 % zmalało ryzyko zgonu, w porównaniu z kobietami, które spożywały niewielkie ilości soi lub wcale.

Dlaczego konsumpcja produktów sojowych zmniejsza ryzyko zachorowania na raka?

Większość badań koncentruje się na fitoestrogenach soi. Związki te są w pewnym sensie podobne do estrogenów (żeńskich hormonów płciowych) w krwi kobiet, ale są one znacznie słabsze. Niektórzy sugerują, że fitoestrogeny przyczepiają się do receptorów estrogenowych w organizmie kobiety, blokując jej naturalne estrogeny przed możliwością dołączenia, a tym samym zatrzymując estrogeny, które powodują raka.

Dla porównania: estrogeny w organizmie kobiety są jak jumbo jety, lądujące na lotnisku. Fitoestrogeny są jak małe prywatne samoloty, które blokują pasy lądowania. To porównanie jest może zbyt uproszczone, ale wyjaśnia, w jaki sposób słabe związki hormonalne soi przynoszą korzyści.

Istnieją więc dowody, że produkty sojowe mogą zmniejszyć ryzyko nawrotu raka piersi i zachorowania na raka piersi. Nie wydają się mieć niekorzystnego wpływu na funkcjonowanie męskich hormonów lub gruczołu tarczycy, ale mogą zmniejszyć działanie leków na tarczycę.

Oczywiście produkty sojowe nie są niezbędne. Wielu ludzi, którzy rozpoczynają stosowanie zdrowej diety wegańskiej, tak jak ja i wielu innych lekarzy, uważa, że muszą spożywać produkty sojowe. Ale prawda jest taka, że dieta wegańska może opierać się również na tradycyjnej żywności śródziemnomorskiej, koncentrując się na bazie warzyw, owoców, ziaren i makaronów. A według tradycyjnej kuchni latynoskiej, może opierać się na fasoli, ryżu i plackach kukurydzianych. Produkty sojowe wywodzą się z Azji i są wyjątkowo smaczne i korzystne, ale nie są niezbędne. Jeśli więc zdecydujecie się włączyć je do swojej codziennej diety, badania naukowe będą po waszej stronie.

Przypisy

1. Wu AH, Yu MC, Tseng CC, Pike MC. Epidemiology of soy exposures and breast cancer risk. Br J Cancer 2008;98:9-14.

2. Korde LA, Wu AH, Fears T, et al. Childhood soy intake and breast cancer risk in Asian American women. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2009;18:OF1-10.

3. Shu XO, Jin F, Dai Q, et al. Soyfood intake during adolescence and subsequent risk of breast cancer among Chinese women. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2001;10:483-8.

4. Shu XO, Zheng Y, Cai H, et al. Soy food intake and breast cancer survival. JAMA. 2009;302:2437-2443.

W oparciu o artykuł dr Neala Barnarda, prezydenta Komitetu Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej, pt. Settling the soy controversy)

http://www.huffingtonpost.com/neal-barnard-md/settling-the-soy-controve_b_453966.html

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: