Wegańska foccacia

włoski chleb

Składniki na ciasto:

50 g drożdży

1 litr ciepłej wody

0,5 łyżeczki soli

1050 g maki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej

50 g oliwy z oliwek

~Do wyłożenia na wierzchu chleba:

oliwa z oliwek

czarne oliwki

pomidory suszone na słońcu

gałązki rozmarynu świeżego

sól gruboziarnista

Sposób wykonania:

Drożdże rozrobić w małej ilości wody, dolać następnie pozostałą wodę, sól i mąkę. Wyrabiać ciasto, które początkowo będzie bardzo lejące i połączyć z oliwą.

Pozostawić ciasto w misce pod przykryciem na pół godziny.

Następnie podzielić ciasto na 2 części i rozłożyć na 2 mniejszych blachach, ciasto powinno być grubości 3 cm. Pozostawić do wyrośnięcia na dalsze 20 minut. Po czym posmarować wierzch ciasta dużą ilością oliwy. W jednej z blach wcisnąć w powierzchnię ciasta pokrojone w mniejsze kawałki pomidory suszone, posypać solą oraz rozdrobnionym rozmarynem. Ciasto na drugiej blasze udekorować czarnymi oliwkami, posypać solą oraz rozmarynem.

Piec chlebek foccacia w środkowej części piecyka w temperaturze 175 stopni C przez 45 minut.

Foccacię podaje się zazwyczaj do zup lub innych dań bez ryżu, ziemniaków czy kasz, nie używając masła. Chętnie jeszcze ciepłą.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: