10 toksycznych substancji, których należy unikać

Już w łonie matki, dzieci są narażone na działanie substancji chemicznych, które mogą zahamować ich prawidłowy wzrost i rozwój. Po urodzeniu, człowiek narażony jest na toksyczne działanie tych substancji przez całe swoje życie. Gromadzą się one w organizmie, powodując choroby¹.

Szereg dolegliwości obejmuje spektrum autystyczne, zespół nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD), padaczkę, zespół Tourette’a, i porażenie mózgowe. Uważa się, że wszystkie te choroby powstają na skutek zakłóceń procesu rozwoju mózgu dziecka jeszcze w łonie matki lub we wczesnym okresie dzieciństwa.

Nowe badania opublikowane w październikowym numerze Pediatrics (2009) podają, że 1 na 91 dzieci w USA cierpi na spektrum autyzmu². Ten gwałtowny wzrost zmusił wielu ekspertów do zbadania, w jakim stopniu spowodowane jest to zanieczyszczeniem środowiska.

To, że związki chemiczne, znajdujące się w naszym codziennym otoczeniu mogą uszkodzić układ nerwowy, nie jest nową teorią. Ołów od dawna był uznawany za neurotoksynę. Ponad 2000 lat temu grecki lekarz Dioskurydes napisał: „Ołów powoduje utratę umysłu.” Od tego czasu, wiele innych neurotoksyn dodano do listy substancji szkodliwych:

1. Metale ciężkie: rtęć, ołów, arsen, aluminium i kadm

Zagrożenie: Rak, choroba Alzheimera, choroby układu nerwowego, arytmia (zaburzenia rytmu serca), zmniejszenie ilości produkowanych przez organizm krwinek czerwonych lub białych.

Występowanie: ryby, woda pitna, szczepionki, środki ochrony roślin, konserwowane drewno, dezodoranty, materiały budowlane i plomby dentystyczne.

2. PCB (polichlorowane bifenyle): związek chemiczny, zakazany od dziesięcioleci, jednak nadal zatruwa środowisko.

Zagrożenie: Rak, zaburzenia rozwoju mózgu płodu

Występowanie: łosoś hodowany na farmach rybnych

3. Pestycydy: Według Environmental Protection Agency (EPA), zdecydowana większość pestycydów należy do substancji rakotwórczych³. Śladowe ilości pestycydów wykryto w 50 do 95 % żywności.

Zagrożenie: Rak, choroba Parkinsona, uszkodzenie systemu nerwowego, poronienia, wady wrodzone

Występowanie: Żywność (mięso i inne produkty), spryskiwacze do zabijania insektów.

4. Pleśń (mikotoksyny) powoduje komplikacje zdrowotne u 33% osób, które miały kontakt z niewielką ilością tej substancji.

Zagrożenie: Rak, astma, stwardnienie rozsiane, choroby serca, cukrzyca
Występowanie: pleśń w budynkach, w żywności: orzeszki ziemne, pszenica, kukurydza i alkohol

5. Lotne związki organiczne: zanieczyszczenie powietrza.

Zagrożenie: Rak, problemy z oddychaniem/wzrokiem, bóle głowy, zaburzenia pamięci

Występowanie: Woda, wykładziny, płyny czyszczące, farby i lakiery, dezodoranty, kosmetyki, pralnie chemiczne, odświeżacze powietrza, itp.

6. Ftalany: substancje stosowane do produkcji zapachów i tworzyw sztucznych.
Ryzyko: uszkodzenie układu wydzielania wewnętrznego (ftalany naśladują hormony i są szczególnie niebezpieczne w okresie rozwoju dzieci)

Występowanie: Kosmetyki, folia, plastikowe butelki i pojemniki do przechowywania żywności

7. Chlor: wysoce toksyczny gaz i środek chemiczny.

Ryzyko: Ból gardła, trudności w oddychaniu, płyn w płucach, przyspieszony oddech, oparzenia skóry / oczu, rodzaj astmy (Reactive Airways Dysfunction Syndrome RADS)

Występowanie: Środki czyszczące, powietrze w pobliżu zakładów przemysłowych (np. wytwórni papieru), woda pitna (małe ilości)

8. Dioksyny: Związki chemiczne z procesów spalania: spalania odpadów oraz palenia drewna, węgla lub ropy.

Zagrożenie: Rak, zaburzenia procesów rozrodczych i rozwojowych, wysypki na skórze, przebarwienia skóry, trądzik chlorowy (ciężkie zapalenie skóry z trądzikiem), nadmierne owłosienie ciała, lekkie uszkodzenie wątroby

Występowanie: tłuszcze zwierzęce

9. Azbest: materiał izolacyjny powszechnie używany od 1950 do 1970 roku. Włókna azbestowe są uwalniane do powietrza, w miarę starzenia się materiału.

Zagrożenie: Rak, uszkodzenie tkanki płucnej, międzybłoniak opłucnej (rodzaj raka)
Występowanie: Materiał izolacyjny stosowany w sufitach, podłogach, rurach wodociągowych itp.

10. Chloroform: Bezbarwna ciecz o słodkim smaku i przyjemnym zapachu. Chloroform jest stosowany w produkcji wielu innych substancji chemicznych.

Zagrożenie: Rak, choroby organów rozrodczych, wady wrodzone, zawroty głowy, zmęczenie, bóle głowy, uszkodzenie wątroby oraz nerek.

Występowanie: ścieki przemysłowe, oczyszczalnie ścieków, zakłady przemysłowe i wycieki.

Źródła

  1. Developmental neurotoxicity of industrial chemicals. Lancet. 2006 Dec 16;368 (9553):2167-78
  2. Kogan, Michael D., Blumberg, Stephen J., Schieve, Laura A., Boyle, Coleen A., Perrin, James M., Ghandour, Reem M., Singh, Gopal K., Strickland, Bonnie B., Trevathan, Edwin, van Dyck, Peter C. Prevalence of Parent-Reported Diagnosis of Autism Spectrum Disorder Among Children in the US, 2007 Pediatrics 2009 0: peds.2009-1522
  3. Alavanja, Michaeland Hoppin, Jane (2004) ‘Health Effects of Chronic Pesticide Exposure: Cancer and Neurotoxicity’ Annual Review of Public Health. (25)pp. 155-197.

na podstawie artykułu: http://green.yahoo.com/blog/ecomii_healthy_living/52/10-environmental-toxins-to-avoid.html;_ylt=AlvgfKa5UNB0XOfAQsThWw7AV8cX

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: