Wegańskie kotleciki owsiane z pieczarkami

Składniki:

  • Płatki owsiane
  • Mąka pszenna lub razowa
  • Pieczarki
  • Olej
  • Przyprawy- sól, pieprz, majeranek (może być bazylia, kminek, do wyboru).

Sposób przygotowania:

  • Namoczyć płatki owsiane, około 2 szklanki na całą noc, woda może być nieprzegotowana, ale przefiltrowana.
  • Pokroić drobno 5-6 pieczarek.
  • Wlać płatki do cedzaka i odcisnąć delikatnie nadmiar wody.
  • Włożyć masę z płatków do miski.
  • Wsypać pokrojone pieczarki.
  • Dodać 2 łyżki mąki.
  • Wszystko wymieszać łyżką.
  • Dodać przyprawy do smaku.
  • Wymieszać wszystko.
  • Formować w rękach małe kuleczki, jeśli masa będzie zbyt mokra dodać trochę mąki, tak, żeby dało się lepić kuleczki.
  • Gotowe kuleczki obtoczyć delikatnie w mące i lekko spłaszczyć, żeby powstały kotleciki.
  • Rozgrzać patelnię na ogniu i wlać olej.
  • Smażyć kotleciki z obu stron, aż zarumienią się.

Można jeść z keczupem, można wykorzystać do kanapek.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: