Wegański murzynek

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanka cukru lub słodu
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ½ szklanki oleju
  • 1 ½ łyżki kakao
  • 1 łyżka kwaśnego dżemu

Masa- 4 banany, 1 łyżka kakao

Polewa-2 łyżki wody, 2 łyżki kakao, ½ łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  • Do jednej miski wsypać mąkę, cukier (jeżeli słód, to wkładamy do drugiej miski), proszek do pieczenia, cukier waniliowy.
  • Do drugiej miski wlewamy 1 szklankę wodę,1/2 szklanki oleju, 1 ½ łyżki kakao, 1 łyżkę kwaśnego dżemu.
  • Gdy wymieszamy już składniki w dwóch miskach, łączymy je wszystkie w jednej i znów mieszamy.
  • Smarujemy blachę olejem i wlewamy zawartość miski.
  • Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Po 20 minutach możemy sprawdzić stan ciasta, nie wcześniej.
  • Jeśli ktoś nie chce, nie musi kroić ciasta i przekładać go masą. Bez tego też jest dobre.
  • Upieczone ciasto zostawiamy aż ostygnie, po czym kroimy wzdłuż na dwie części.
  • W blenderze miksujemy banany z kakao na masę.
  • Nasączamy tą masą przekrojone części.
  • Teraz przygotowujemy polewę- do garnka dajemy 2 łyżki wody, 2 łyżki kakao, ½ łyżki oleju.
  • Wstawiamy na mały ogień i mieszamy, aż do uzyskania ciepłej jednolitej masy.
  • Tą gorącą masą smarujemy wierzch ciasta.
  • Ciasto smakuje lepiej następnego dnia.
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: