Wegańskie kotleciki z cieciorki

Składniki:

  • Cieciorka- około 0,5 kg
  • 2 marchewki
  • Olej
  • Mąka
  • Przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Namoczyć cieciorkę w wodzie i pozostawić na całą noc.
  • Odlać wodę, w której była moczona i ponownie zalać ją gorącą, przegotowaną wodą.
  • Gotować do momentu, aż będzie miękka (można użyć szybkowaru).
  • Odcedzić cieciorkę, ale nie wylewać całej wody, zostawić około pół szklanki.
  • Ugotowaną cieciorkę można zmiksować na jednorodną masę ręcznym blenderem; żeby było łatwiej, można dodać trochę tej wody, w której się gotowała. (Można użyć też tłuczka do ziemniaków, żeby ubić cieciorkę lub maszynki do mięsa)
  • Obieramy 2 marchewki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Gdy mamy już jednorodną masę z cieciorki, dodajemy starte marchewki i przyprawy do smaku.
  • Formujemy w rękach kuleczki i obtaczamy je w mące.
  • Rozgrzewamy patelnię i wlewamy olej.
  • Spłaszczamy kuleczki tworząc z nich kotleciki i wkładamy na rozgrzaną patelnię.
  • Smażymy z obu stron, aż do zarumienienia, delikatnie przewracając je na patelni.

Jeżeli wciąż będą problemy, żeby powstały z tej masy kotleciki, można dodać do niej jeszcze trochę mąki, żeby lepiej się kleiły. Można też ugotować dodatkowo 1-2 filiżanki ryżu (postępując podobnie jak z cieciorką) i zmiksować go, a następnie dodać do masy.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: