Wegańska babka drożdżowa z bakaliami

Składniki:

1/2 kg mąki

ok. 5 dkg drożdży (może być trochę mniej lub 1 opakowanie instant)

1 szklanka mleka sojowego

1/2 szklanki oliwy

1/2 szklanki cukru

zapach waniliowy

bakalie

Najpierw należy rozpuścić drożdże w odrobinie ciepłego sojowego mleka i posypać szczyptą mąki, postawić w ciepłym miejscu, żeby zaczęły pracować, a w międzyczasie w misce ukręcić olej z cukrem i z resztą ciepłego mleka, dosypując powoli mąkę. Kiedy drożdże urosną (podwoją swoją objętość w czasie 5-10 minut), należy je dodać i dalej cały czas mieszać ciasto przez kilka minut (można je też wyrabiać dłonią). Na koniec dodajemy bakalie, orzechy, skórkę pomarańczową i zapach, które wmieszamy w ciasto. Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, żeby urosło, zakrywając ciepłą ściereczką, a kiedy podwoi swoją objętość, wkładamy je do nasmarowanej brytfanki i do nagrzanego piekarnika na ok. 45 min. Możemy po wyjęciu polać cytrynowym lukrem (3 łyżki cytryny z 3 łyżkami wody utarte z cukrem pudrem).

SMACZNEGO!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: