Wegańskie pączki

Składniki:

½ kg mąki białej eko:)

½ kostki drożdży

mleko sojowe lub ryżowe,

1/3 szklanki oleju

łyżeczka brązowego nierafinowanego cukru

dżem, jakiś gęsty (niekoniecznie, ale najlepiej dżem francuski słodzony syropem winogronowym)

syrop daktylowy do posmarowania

1 l oleju do smażenia

Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru i 1/3 szklanki ciepłego mleka ryżowego lub sojowego. Kiedy drożdże wyrosną dodać je do mąki, wymieszać, wyrabiając ciasto rękami. Dolać tyle ciepłego mleka sojowego czy ryżowego, by powstało gęste ciasto. Dodać stopniowo olej (około 1/3 szklanki) Dobrze wyrobić ok. 10 min. Ciasto powinno lekko odchodzić od rąk. Zostawić w misce, przykrywając lnianą ściereczką na ok. godzinę – do dwóch. Gdy ciasto wyrośnie, dodać trochę mąki i wyrobić ponownie. Ciasto wałkować na placki grubości 1 cm, ułożyć na nim grudki dżemu w odległości ok 7 cm. Przykryć drugim plackiem grubości 1 cm. Wykrawać kółka szklanką tak, aby dżem (wystająca widoczna górka pod ciastem) znajdował się na środku każdego pączka. Przełożyć na lnianą ściereczkę lub drewnianą deskę posypaną mąką i poczekać, aż wyrosną. Ciasto powinno być w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu. Rozgrzać olej do smażenia i wkładać po 4-5 pączków, smażąc po obu stronach na złotobrązowy kolor.

Po wyjęciu z oleju łyżką cedzakową posmarować syropem daktylowym, można przybrać wiórkami kokosowymi.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: