Wegański chlebek z cukinii

(2 małe bochenki)

Składniki “suche”:

1 ½ szklanki pełnej mąki pszennej
1 ½ szklanki białej mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ 2 łyżeczki soli
3 łyżeczki sproszkowanego i goździków (lub sam cynamon).

1 szklanka lekko podsmażonych posiekanych orzechów włoskich.

Składniki wymieszać razem i odstawić.

W drugiej misce wymieszać

składniki “mokre”:

3 łyżki mielonego siemienia lnianego i 9 łyżek wody.

Następnie dodać:

4 łyżki oleju roślinnego

2 niepełne szklanki cukru

Wymieszać, po czym, dodać – mieszając

¾ szklanki sosu/przecieru jabłkowego
1 łyżka ekstraktu wanilii
2 1/4 szklanki startej na tarce cukinii (około dwóch małych lub średnich cukinii)

Następnie zmieszać obydwie miski, ale powoli dodawać mąkę, aż wszystko dobrze się zmiksuje. Nie wolno zbyt długo mieszać, żeby nie wytworzyć glutenu z mąki.

Przygotować i posmarować tłuszczem 2 foremki, wlać do nich ciasto i wygładzić wierzch.
Piec w podgrzanym do 165 stopni piekarniku przez 60-70 minut lub do momentu, kiedy wykałaczka wychodzi czysta.
Odstawić na 15 minut, następnie przesunąć nożem wokół brzegów. Ten chleb dobrze smakuje również, kiedy jest ciepły.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: