Chili Con Carne

Składniki:

(6-8 porcji)

400-500g gotowanego farszu sojowego (granulat), odcedzonego z nadmiaru wody, na ile to możliwe

oliwa lub olej wg uznania (ca 4-5 łyżek minimum, by farsz sie nie przypalał)

2 cebule

2 puszki fasoli w pomidorach lub 0,5 litra gotowanej brązowej fasoli

1 opakowanie pomidorów krojonych, w sosie

1-2 łyżki sproszkowanej papryki chili lub meksykańskiej mieszanki ziołowej

2 ząbki czosnku

250 g ziaren kukurydzy mrożonej lub w puszce (osobiście wolę mniej niż przepis podaje)

Sposób przyrządzenia:

Na podgrzaną prawie do wrzenia oliwę wrzucić pokrojone na średniej wielkości kawałki cebule. Kiedy cebula troszeczkę się podrumieni, dodajemy farsz sojowy i ciągle mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem a następnie wlewamy fasolę w pomidorach oraz całe opakowanie pomidorów.

Gotujemy niezbyt długo, najwyżej do zagotowania, dodajemy chili, czosnek i sól, jeśli potrzeba. Gotujemy dalsze 5 minut, dodajemy kukurydzę i pieprz Cayenne, jeśli lubimy ostre potrawy.

Potrawę podawać z białym chlebem, lekko przypieczonym w piecyku, a następnie posmarowanym wegańskim masłem czosnkowym. Równie dobrze smakuje z ryżem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: