Weganin Woody Harrelson o żywności organicznej

Woody Harrelson jest weganinem, nie je mięsa od 15 lat. ”Tak, mleko jest zdrowe dla organizmu – jeśli jesteś cielakiem.”

Woody Harrelson w zeszłym roku pojechał na festiwal filmowy w Cannes i zapomniał zabrać ze sobą swoich wegańskich butów i paska, które stanowiły część jego garderoby przygotowanej na uroczystość. Kiedy nikt z jego asystentów nie potrafił zdobyć wegańskich butów i paska na miejscu, polecił, aby przywieziono je samolotem z Francji.

Poza tym, że Woody jest świetnym aktorem, jest także bardzo zaangażowany w sprawy środowiska i prawa zwierząt, ale szczególną wagę przywiązuje do spraw żywności, która zawiera wysoki poziom pestycydów, i jest szkodliwa dla zdrowia. Oto fragment artykułu, który Woody Harrelson napisał dla kanadyjskiego magazynu NOW.

Jeśli nie zależy ci na jedzeniu ekologicznym, to twoim dzieciom powinno. Pestycydy pojawiły się na rynku mniej więcej po pierwszej wojnie światowej. Jakiś bardzo rozgarnięty i zachłanny Przedsiębiorca Przemysłu Petrochemicznego powiedział: „Hej, gaz musztardowy świetnie działał na ludzi, może by go tak rozcieńczyć i spryskać nim nasze pola, żeby podziałał na szkodniki.”

Ale dopiero po drugiej wojnie światowej pestycydy weszły do powszedniego użytku. W samych tylko Stanach Zjednoczonych od 1991 r. do 1997 r. zużywano średnio 480 milionów kg rocznie, które to w dużej ilości przedostały się na nasze stoły, zostały przez nas wchłonięte razem z pitną wodą czy podczas kąpieli. Czyli na każdego mężczyznę, kobietę i dziecko wypada niemal 2 kg toksycznych środków chemicznych.

Niektórzy naukowcy uważają, że to jest jeden z powodów, że tak wiele szpitali dziecięcych pojawiło się w wielu miejscach. Nasze dzieci są znacznie bardziej podatne na skutki tych trucizn, z których wszystkie są molekularnie spokrewnione z gazem musztardowym.

Pamiętam wywiad z Donaldem Rumsfeldem, który bardzo chciał powiedzieć, że ten biały proszek znaleziony w Iraku, który później okazał się pestycydami, był gazem paraliżującym, po to, aby uzasadnić wojnę o ropę naftową. Ale prosty test nie mógł tego potwierdzić i trzeba było przeprowadzić dokładniejsze testy, ponieważ gaz paraliżujący i pestycydy są tak do siebie podobne.

Pamiętam, że kiedyś przeczytałem, iż armia amerykańska zrzuciła na Irak kilka ton pestycydów. Tak więc posłużenie się bronią masowego rażenia jest złe tylko wtedy, kiedy robi to nasz wróg. Jednak tutaj chodzi mi o to, że spryskujemy gazem paraliżującym naszą żywność. Jedno jabłko zostaje spryskane 26 rodzajami pestycydów.

Z ekonomicznego punktu widzenia, wielu ludzi nie stać na żywność organiczną. I to w pewnych przypadkach jest prawdą, to jednak mówię tutaj o sprawach priorytetów. Uważam, że jest to jeden z najważniejszych obszarów, które dotyczą ekologii, ponieważ giganty petrochemiczne – DuPont, Monsanto – zarabiają ogromne pieniądze na zatruwaniu nas.

Ponadto, jeśli żywność jest ekologiczna, możemy być pewni, że nie była genetycznie zmodyfikowana, a kto chce jeść coś, co pochodzi z opatentowanego materiału siewnego firmy Monsanto. Te bestie (mówię tutaj o dostających ogromne subsydia rządowe przemysłach, które codziennie gwałcą Matkę Ziemię – drzewnym, rafineryjnym, kopalnianym, nuklearnym etc.) trzymają w garści naszych polityków, naszą ekonomię i naszą żywność. Jedzenie żywności ekologicznej, jest bardzo silną bronią dla tych, którym zależy na tym, by z nimi walczyć. To jakby głosowanie swoimi pieniędzmi.

Żyjcie ekologiczne i naturalne.

http://www.nowtoronto.com/art/story.cfm?content=143992&archive=24,6,2004

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: