Wegański deser pomarańczowy

Składniki:

2 pomarańcze (obrać ze skórki)

4 łyżeczki agaru

sok z 1 cytryny

2 łyżeczki startej skórki z cytryny lub olejek (parę kropel)

duża kostka tofu 30-40 dkg

pół szklanki cukru (może być więcej, jeśli lubimy bardziej słodkie)

2-3 łyżki rodzynek i tyle samo pokrojonych orzechów

Obrane pomarańcze zmiksować na płynną masę, następnie gotować przez 3-4 min. dodając sok z 1 cytryny zmieszany z 4 łyżeczkami agaru, po czym odstawić, aż przestygnie.

W tym czasie zmiksować tofu, dodając cukier trzcinowy (lub fruktozę). Następnie połączyć schłodzone pomarańcze z tofu, dodając pokrojone orzechy i rodzynki, przełożyć do małych salaterek, udekorować plasterkami pomarańczy i odstawić do lodówki.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: