Smaki dzieciństwa

Dzisiaj miałam taki bardziej nostalgiczny dzień i wspominałam trudne  lata 70-te. Pamiętam te puste sklepy i karkołomne wyczyny mojej mamy, by „zdobyć coś  do zjedzenia”. W zasadzie, nie będąc tego świadomym, byliśmy weganami z powodu braku dostępu do mięsa. Tygodniami, a czasami i miesiącami jadło się u nas tylko warzywa, bo te mieliśmy na działce. Moja mama miała niesamowitą zdolność,  by ugotować coś z niczego. W jej „repertuarze” kulinarnym było co najmniej 30-40 rożnych rodzajów zup. Wszelkiego rodzaju potrawy z kapusty – na ciepło, w formie surówek, mieszanych z innymi warzywami – były znakomite w jej wydaniu.  Moją słabością i „miłością” była zawsze czerwona kapusta, którą dzisiaj po wielu latach przyrządziłam. I taki prosty przepis na czerwoną kapustę  chciałabym dzisiaj polecić:

SKŁADNIKI:

pół główki czerwonej kapusty – średniej wielkości

2 listki laurowe

kilka ziaren pieprzu czarnego + pieprz mielony

kilka ziaren ziela angielskiego

oliwa lub olej

sok z połowy cytryny

sól, sos sojowy lub maggi

Sposób wykonania :

Kapustę poszatkować. Rozgrzać olej w garnku o grubym dnie do wysokiej temperatury, ale tak by się nie przypalił. Wrzucić kapustę i na takim dobrze gorącym palniku podsmażać kapustę ciągle mieszając. Zaraz na początku wrzucamy też wszystkie przyprawy, oprócz soku z cytryny.

Gdy kapusta jest w połowie gotowa, wlewamy sok z cytryny i często mieszamy przez ok. 10-15 minut, aż kapusta zmięknie. Na zakończenie doprawić solą, maggi i pieprzem. W oryginalnym przepisie dodawano także parę sztuk suszonych śliwek.

Bardzo smaczne, chociaż pewnie niezdrowe, są do tej kapusty smażone surowe ziemniaki, można także usmażyć tofu lub kotleciki z cieciorki czy soi. Przepisy na nie znajdziecie na blogu.

Ziemniaki smażone są bardzo proste w wykonaniu. Potrzebne są do tego ziemniaki surowe pokrojone w plasterki (zbyt duże kawałki podzielić na pół). Na dużej gorącej patelni rozgrzewamy olej lub oliwę, wykładamy na nią pokrojone ziemniaki. Następnie zmniejszamy ogień na średni i podsmażamy, przewracając ziemniaki od czasu do czasu. Na kilka minut przed zakończeniem, posypać solą i mielonym czarnym pieprzem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: