Wegański kuskus z szafranem

Marokański kuskus z szafranem, przepis z książki Alicji Silverstone ”Życzliwa dieta”

Uwielbiam kuskus, a to jest wspaniały przepis na kuskus. Potrawa nie jest tylko smaczna, ale wygląda wspaniale na dużym talerzu jako centralne danie na stole. Można uzupełnić go prostą sałatką, albo niech stanie się początkiem uczty, składającej się z zupy, hummusu i warzyw. Ten przepis jest na 6 porcji, ale można wszystko zmniejszyć o połowę lub po prostu włożyć to, co zostanie do lodówki na później.

SKŁADNIKI

2 szklanki obranej dyni piżmowej pokrojonej w kostę ok. 1 cm.

2 szklanki żółtej cebuli, pokrojonej w dużą kostkę.

1 1/2 szklanki marchewki, pokrojonej na 1 cm kawałki

1 1/2 szklanki cukinii, pokrojonej w kostkę 1.5 cm

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

Sól morska

1 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 1/2 szklanki bulionu warzywnego wegańskiego

2 łyżki margaryny wegańskiej

1/4 łyżeczki mielonego kminu

1/2 łyżeczki szafranu w nitkach

1 1/2 szklanki kuskusu

2 zielone cebulki, białe i zielone części posiekane

PRZYGOTOWANIE
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

2. Umieć dynię, cebulę, marchew i cukinię na blasze lub papierze do pieczenia i wymieszaj z oliwą, 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką pieprzu.

3. Piecz z 25 do 30 minut, przewróć raz łopatką po ok. 15 min.

4. Podczas kiedy warzywa się pieką, w rondlu doprowadź bulion do wrzenia.

5. Zdejmij rondel z piecyka i dodaj margarynę, ½ łyżeczki pieprzu, kmin, szafran i sól do smaku.

6. Przykryj rondel i gotuj na bardzo lekkim ogniu przez 15 minut.

7. Wyłóż pieczone warzywa i sok, jaki puściły, do dużej miski, dodaj kuskus.

8. Ponownie doprowadź bulion do wrzenia i wylej całość na kuskus.

9. Przykryj szczelnie talerzem i odstaw na 15 minut.

10. Dodaj zieloną cebulkę, wymieszaj wszystko delikatnie widelcem i potrawa gotowa.

http://www.thedailygreen.com/healthy-eating/recipes/moroccan-couscous-recipe

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: