Wegańska dieta pomoże uratować oceany

Spożywanie czerwonego mięsa jest niezmiernie szkodliwe dla zdrowia, co potwierdza wiele badań naukowych. Zachęcanie ludzi do większej konsumpcji mięsa ryb, jako alternatywy, zupełnie mija się z celem, ponieważ to jest także dieta wyjątkowo niezdrowa. Zanieczyszczenie wód jest tak silne, że ryby są skażone rtęcią i innymi trującymi substancjami, które następnie kumulują się w organizmach osób, które je spożywają. Ponadto ryby ze sztucznych hodowli w oceanach, karmione są paszą, zawierającą sztuczne dodatki i antybiotyki. Spędzają one życie w podwodnych klatkach, w stresie, tłoku i brudzie.

Jedząc ryby, nie tylko niszczymy swoje zdrowie, ale również przyczyniamy się do dewastacji mórz i oceanów, jakie powoduje nadmierne odławianie ryb. W ostatnich kilku dekadach wyłowiono już większość dużych ryb, takich jak łosoś, okoń, halibut i tuńczyk. Kiedy sieci rybackie nie mogły już łowić większych ryb, wiele firm rybackich zmniejszyło oczka w sieciach, by odławiać mniejsze ryby. 80% złowionych ryb nie jest spożywanych przez ludzi, ale przetwarza się je na olej lub pokarm dla ryb na rybich farmach. Aby uzyskać 1 kg ryb hodowlanych, zużywa się 11 kg paszy. Jest to całkowicie nielogiczne, bezduszne zabijanie ryb, a przy okazji innych zwierząt morskich, niszczenie raf koralowych, lasów namorzynowych, dewastacja dna morskiego. Wybierając weganizm, ratujemy wiele istnień i pomagamy odradzać się życiu morskiemu. Jedząc alternatywne pożywienie roślinne wspieramy własne zdrowie, pozwalając innym istnieniom żyć w ich naturalnym środowisku.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: