Dieta dr Fuhrmana

Amerkański dietetyk dr Joel Fuhrman uważa, że jedynym sposobem na długowieczność i smukłość sylwetki jest spożywanie ograniczonej ilości kalorii w postaci diety wegańskiej. W swojej książce „Eat to live“ („Jedzmy, żeby żyć“) stara się udowodnić, że jedzenie niskokalorycznych, lecz wysoce odżywczych pokarmów, to jedyna w dziedzinie badań nad długowiecznością metoda, która oparła się czasowi w przeciwieństwie do zażywania estrogenu, hormonów wzrostu czy melatoniny reklamowanych jako środki odmładzające.

Potwierdzenia, jak mówi autor, dostarczają wyniki wieloletnich badań. Opublikowany niedawno w amerykańskim magazynie „Proceedings of the National academy of Science“ raport badań potwierdził, że przy wysoko odżywczej diecie przemiana materii powolnieje i obniża się temperatura ciała. Zaobserwowano również spadek  trójglicerydów i wzrost dobrego cholesterolu we krwi. Badania potwierdziły, że mniej żywności zapewnia dłuższe życie i optymalną wagę. Zaobserwowano również, że dieta ta zapobiega przewlekłym chorobom jak: rakowi, chorobom wieku podeszłego, miażdżycy, chorobom wieńcowym,  cukrzycy, powstrzymywała proces degeneracji komórek, wspomagała mechanizm odbudowy komórkowej, zmniejszała ogólne stany zapalne organizmu, chroniła przed szkodliwymi działaniami stresu, zwalniała przemianę materii, zmniejszała apetyt.

Stąd równanie dr Fuhrmana: Zdrowie = Składniki Odżywcze/ Kalorie

Warunkiem jednak bezpiecznego korzystania z diety o ograniczonych kaloriach, a więc pewności, że się nie zagłodzimy, ale będziemy dobrze odżywiać, będzie wyeliminowanie z jadłospisu pokarmów o ubogich wartościach odżywczych czyli tzw. pustych kalorii. Oczywiście chodzi tu także o niezdrowe przetworzone węglowodany takie jak: przetwory z białej mąki, wszelkiego rodzaju czipsy, cukierki, ciastka i ciasteczka, coca –cole, oronżady, etc. Te odżywczo bezwartościowe pokarmy dostarczą nam kalorii, lecz nie składników odżywczych, dlatego nasz organizm będzie się domagał byśmy jedli więcej, i więcej. W rezultacie przybędzie nam na wadze i być może nabawimy się cukrzycy, ale wciąż będziemy niedożywieni.

„Naprawdę to jedynie trzeba wziąć pod uwagę, kiedy decydujemy się, co mamy jeść“ mówi Dr. Fuhrman.

Żeby zrozumieć mechanizm działania tej diety, przyjrzyjmy się, w jaki sposób mózg kontroluje nasz apetyt. Układ pokarmowy człowieka jest wyposażony w skomplikowany system receptorów, które skrupulatnie rejestrują ilość spożywanych przez nas kalorii i zawartość składników odżywczych każdego kęsa pożywienia i przesyła te informacje do przysadki mózgowej, która zarządza naszym instyktem odżywiania.  Więc, jeśli nie wypełnimy sobie żołądka odżywczym pokarmem i błonnikiem, mózg będzie wysyłał sygnały, że nie jesteśmy najedzeni.

Dieta Dr Fuhrmana jest siłą rzeczy wegańska. (Jednakże w polecanym jadłospisie proponuje on także mniej „wymagającą wersję dla leniwych“  z niewielką ilością produktów zwierzęcych). Jedynie bowiem owoce i warzywa, fasole, ziarna, kasze, orzechy są bogatym w błonnik niskokalorycznym pożywieniem. Można je spozywać bez obawy w dużych ilościach wypełniając jednocześnie żołądek i osiągając poczucie sytości.  No i przede wszystkim są źródłem witamin, minerałów, antyutleniaczy, flawonów, kwasów tłuszczowych a także białka, a więc są one w stanie sprostać odżywczym zapotrzebowaniom naszego organizmu. Mięso, nabiał i tłuszcze zwierzęce  natomiast są to nie tylko pokarmy wysokokaloryczne, ale są ubogie w wartości odżywczye, a ponadto są pozbawione błonnika.

„ Żeby osiągniąć jak najlepsze rezultaty zdrowotne a także schudnąć wasza dieta powinna się składać z obfitości surowych owocow i warzyw, dużych ilości gotowanych warzyw i mniejszych ilości wysoko kalorycznych bogatych w skrobię gotowanych warzyw i kasz.“

„Uważam, że jedzenie surowych, nie gotowanych owoców i warzyw najskuteczniej zapobiega chorobom… zachęcam więc swoich pacjentów, żeby codziennie spożywali dużą sałatę i przynajmniej cztery owoce dziennie…“

Dr Fuhrman nie jest zwolennikiem jedzenia duzych ilości tłuszczów, sądząc, że orzechy i ziarna dostatecznie dobrze zaspokajają zapotrzebowanie organizmu na tłuszcz. Pamiętajmy jednak, że są to zalecenia dla osób otyłych.

Poniższa tabela pochodzi z książki dr Fuhrmana, ilustruje ona bardzo wyraźnie omawiane powyżej zależności :

Składniki ożywcze w 100 kaloriach niektórych pokarmów:

Brokuły          Stek Wołowy Sałata Rzymska                   Jarmuż

Białko- 11.2g 5.4g                            11.6g                          9.46g

Wapń -182 mg  2.4mg                    257mg                                   455mg

Żelazo -2.2mg   .7mg                                  7.9 mg                        3.1mg

Magnez -71.4mg  5mg                    43mg                         59mg

Potas  –  643mg   88mg                  2071mg                                 1059mg

Celuloza-  10.7mg  0mg                  12g                                         6.7g

Antyu-     wysoki               wysoki                  wysoki

Utleniacze poziom  0          poziom                 poziom

Kwas        107mcg   3mcg  971 mcg              47mcg

foliowy

vitB2       0.29 mg    0.04mg  0.71mg             .38mg

vitB3       1.64mg     1.1mg    3.6mg               2.2mg

cynk        1.1mg       1.2mg    1.8mg               .59mg

vit. C        143mg      0           171mg             83mg

vit A         6 757IU    24IU       18571IU           21159 IU

vit E         5mg         0            3.2mg              1mg

Cholesterol 0           55mg       0                    0

Tłuszcze

Nasycone    0          1.7mg      0                    0

Waga         357 g      24g       714g               333g

Przepisy:

Sałata z jarmużu z sezamem i wodorostami:

2 Ł oleju sezamowego

4 Ł sosu sojowego

2 Ł octu z brązowego ryżu albo octu winnego

2 Ł soku z tartego imbiru

1/2 ł czerwonego ostrego pieprzu

2 Ł ziarna sezamowego

1 Ł wodorostow arame (można pominąć)

2 pęczki jarmużu

Wodorosty namoczyć na pół godziny, w między czasie  usunąć łodygi z jarmużu, porwać go na średniej wielkości kawałki, z pozostałych składników zrobić sos, wymieszać z jarmużem i wodorostami, posypać ziarnem sezamowym. Odstawić na 1/2 godziny.

Sałata z surowych brokułów

75 dkg brokułów

pęczek posiekanego szczypioru

1 kubek migdałów posiekanych (migdały należy namoczyć na noc w wodzie źródlanej)

1 kubek pestek słonecznikowych (namoczyć w wodzie na noc)

Sos:

4 duże daktyle

1/4 kubka octu jabłkowego

1/ kubka oliwy z oliwek

1 Ł wody

Brokuły poszatkować drobno jak kapustę. Zmieszać z pozostałymi składnikami. Składniki sosu zmiksować, wszystko zmieszać.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: