Wegański blok czekoladowy

Składniki:

4 szklanki cukru pudru
½ szklanki kakao
½ szklanki mleka sojowego
2 łyżki margaryny wegańskiej
1 ½ łyżeczki wanilii
½ szklanki czekoladowej pokruszonej czekolady wegańskiej

½ szklanki siekanych orzechów

Wysmaruj naczynie margaryną (można użyć foremkę do pieczenia) i odstaw na bok. Przesiej cukier puder i kakao do dużej miski i dodaj kawałki czekolady.

W małym rondelku podgrzej mleko i margarynę, aż do wrzenia na średnim ogniu, stale mieszając, aby uniknąć przypalenia. Kiedy płyn zacznie dobrze wrzeć, wylej go na mieszankę cukru z kakao i dobrze wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, aż kawałki czekolady się stopią.
Dodaj wanilię i orzechy.

Wyłóż blok do przygotowanej formy i włóż do lodówki na dzień lub dłużej, aby masa stwardniała.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: