Tort wegański

Składniki

75 g wegańskiej margaryny

280 g mąki

2 łyżki mąki sojowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

200 ml wody

2 łyżki kakao lub tartej na grubej tarce gorzkiej czekolady

1 opakowanie śmietanki do ubijania- wegańskiej

100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady

słoik dżemu morelowego

Sposób wykonania:

Margarynę rozpuścić, lekko podgrzać, wsypać cukier i rozmieszać dokładnie, na koniec wlać wodę.

Wszystkie suche składniki wsypać do miski, zalać mieszanką tłuszczu, wody i cukru. Wymieszać dokładnie, a następnie wylać ciasto na okrągłą, uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę. Piec w temp. 175 stopni C ok. 30 minut.

Następnie wyjąc ciasto z formy przekroić na 3 części – można użyć nitki do tego celu.

Śmietanę ubić, wymieszać z rozpuszczoną czekoladą.

Najniżej położoną część placka wysmarować dżemem morelowym, także środkowa cześć może być posmarowana tym dżemem (lub startym bananem, pokropionym sokiem z cytryny, by nie sczerniał). Na wierzchnią cześć tortu wyłożyć czekoladowo-smietankowy mus. Posypać cukrem pudrem oraz startą czekoladą.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: