Wegański wybór – wywiad z Jonathanem Safran Foer

Wywiad EVA z Jonathanem Safran Foer, amerykańskim autorem książek bestsellerowych.

,,Przyjdzie taki czas, już w niezbyt odległej przyszłości, kiedy o mięsie będziemy myśleć tak, jak teraz myślimy o papierosach.”

Jonathan Safran Foer, autor książek „Everything is Illuminated” (Wszystko jest Oświecone) oraz „Extremely loud and incredibly close” (Nadzwyczaj głośno i nadzwyczaj blisko) przyjechał do Europy ze swoją najnowszą książką pt. ,,Eating Animals” (Jedzenie zwierząt). EVA (organizacja broniąca praw zwierząt) przeprowadziła z nim wywiad w Antwerpii.

Foer to człowiek niski, spokojny, zrelaksowany o inteligentnym wyglądzie. Nosi dżinsy i adidasy, i nie sposób byłoby poznać po nim, że mamy do czynienia z jednym z bożków dzisiejszej literatury młodego pokolenia. I to właśnie dlatego, że jest znany na świecie jako powieściopisarz, ta najnowsza, dokumentalna książka o zwierzętach, zwróciła uwagę i stała się sukcesem.

(Fragmenty wywiadu ze stycznia 2010)

EVA: Napisałeś tę książkę, aby powiedzieć ludziom o tym, skąd pochodzi mięso, które spożywają. Uważasz, że im więcej ludzie będą wiedzieć na temat, jak ich steki i piersi z kurczaka są produkowane, tym mniej osób będzie je jadło. Dziwna sprawa jednak: przemysł mięsny w USA wydaje się myśleć dokładnie odwrotnie. Rzeczniczka przemysłu mięsnego powiedziała niedawno, że jeśli konsumenci zobaczą, kto stoi za ich produktami, nabiorą zaufania i będą je kupować.

Jonathan Safran Foer: To jest nieuczciwe. Przede wszystkim, ona powiedziała: ,,Jeśli zobaczysz rolników.” Nie powiedziała: ,,jeśli zobaczysz metody hodowlane”. To jest zupełnie coś innego. Oni nie pozwalają ludziom zobaczyć, co tam wyprawiają. Jeśli sami by w to wierzyli, organizowaliby wycieczki poznawcze po farmach przemysłowych, a przynajmniej nie uważaliby za akt terroryzmu próbę wejścia na te tereny.

EVA: Rozumiem, że pytałeś rolników i producentów, czy możesz odwiedzić te miejsca, ale nie pozwolili ci na to?

JSF: Powiedzmy, że wysłałem około 150 listów. Otrzymałem chyba 10 odpowiedzi. Omawiali w nich przepisy dotyczące bezpieczeństwa, powtarzając: ,,nie mamy tego w zwyczaju, przykro nam.” Tak więc, to prawda, nikt mnie nie zaprosił do środka.

EVA: Na początku swojej książki napisałeś, że jedzenie zwierząt to sprawa, o której ludzie nie chcą rozmawiać. Jest wielu postępowych, mających dobre intencje ludzi, działających na rzecz szlachetnych celów, dokonujących właściwych wyborów, ale totalnie ignorujących kwestię jedzenia mięsa. Jak myślisz, dlaczego tak się dzieje?

JSF: Tak, spotykam takich ludzi cały czas. Jakie jest wyjaśnienie? Cóż, to nie jest popularne, żeby tym się przejmować. Ludzie mają tendencję przejmować się rzeczami, które są popularne. Po drugie, myślę, że ludzie są świadomi tej sprawy. Im bardziej odporny jest ktoś podczas rozmowy na ten temat, jest to wskaźnikiem, że on wie, iż musi dokonać zmiany albo przyznać się do swojej hipokryzji. Przeważnie nie chcą nic zmienić, i ignorują problem z nadzieją, że sam zniknie.

EVA: Albo próbują to racjonalizować. Michiko Kakutani, jedna z najbardziej szanowanych krytyków literackich, napisała raczej negatywną recenzję w „New York Times”. Skorzystała z tego samego starego argumentu, zastanawiając się, dlaczego marnujesz tyle energii w trosce o los świń i kur, kiedy, powiedzmy, malaria zabija prawie milion osób rocznie (w większości dzieci).

JFS: To jest dosłownie jedyna negatywna recenzja w USA. Wstyd, że wydrukował ją New York Times. Gdyby ten artykuł oceniono w szkole średniej, dostałby złą ocenę. Jestem pewien, że można znaleźć inteligentne argumenty krytykujące tę książkę, ale nie znalazły się one w tym artykule.

EVA: Wydaje się, że wokół zabijania istnieje coś w rodzaju tabu. Ludzie czują się nieprzyjemnie, jeśli chodzi o zabijanie. Czy to coś znaczy?

JFS: Oczywiście większość ludzi w rzeźniach nie ma problemu z zabijaniem. I musimy sobie zdawać sprawę z tego, że większość ludzi nie ma problemu z zabijaniem zwierząt, mimo że nie chcą być obecni, kiedy to się dzieje, podobnie jak nie chcą być obecni podczas operacji. Istnieje bardzo niewiele osób, którą chcą przyglądać się operacji na człowieku, ale to nie znaczy, że operacja jest zła. Krew, organy, anatomia… to wszystko sprawia, że czujemy się nieswojo.

EVA: Czy twoja książka wpłynęła na jakieś gwiazdy?

JFS: Nathalie Portman po przeczytaniu przeszła na weganizm. A Judd Apatow, reżyser takich filmów takich jak Knocked Up i Funny people napisał do mnie takiego e-maila: „pieprzę cię – zrujnowałeś moje życie, uwielbiałem mięso, ale teraz już go nie jem.”

EVA: Napisałeś tę książkę, ponieważ chciałeś wyjaśnić swojemu synowi, dlaczego wybierasz do jedzenia to, co jesz. Twoje dzieci są wegetariańskie. Co odpowiesz ludziom, którzy mówią, że narzucasz dzieciom ich dietę?

JFS: Każdy robi to. Każdy dokonuje wyboru, nawet jeżeli ich wybór nie jest wyborem.

Źródło: EVA (Ethical Vegetarian Alternative)

Autor: Tobias Leenaert

Data: 2010-01-21

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: