Plusy weganizmu bio

Dieta wegańska służy zdrowiu, co do tego nie ma wątpliwości. Potwierdza to nawet Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne:

„(…) Właściwie zaplanowane diety wegetariańskie oraz wegańskie są zdrowe i pożywne dla dorosłych, niemowląt, dzieci i młodzieży oraz sprzyjają zapobieganiu i leczeniu chorób przewlekłych, w tym chorób serca, nowotworów, otyłości i cukrzycy”. Zdaniem ADA, diety wegetariańskie są ,,odpowiednie dla osób na wszystkich etapach cyklu życia, włączając w to okres ciąży, karmienia piersią, niemowlęctwa, dzieciństwa i dojrzewania oraz dla sportowców”.

Jaka jest różnica między dietą wegańską a dietą wegańską organiczną? Dlaczego stosowanie produktów bio, ekologicznych czy inaczej mówiąc organicznych jest istotne i tak znacząco wpływa na nasze zdrowie, środowisko przyrodnicze i inne stworzenia?

Po pierwsze, owoce i warzywa z upraw organicznych zawierają całą paletę wartościowych składników odżywczych – witamin, mikro i makroelementów. W rolnictwie przemysłowym, do uprawy owoców i warzyw używa się nawozów chemicznych, które zawierają fosfor i azot, co powoduje, że zajmują one miejsce wielu składników, które powinny się tam znaleźć. W wyniku tego warzywa i owoce mają dużo mniejszą zawartość potrzebnych składników, są zubożone w wartości, i organizm ludzki spożywający je, ma niedobory. Innym skutkiem stosowania nawozów jest wyjałowienie ziemi, co sprawia, że po nadmiernym eksploatowaniu ziemi przez kilka lat, zamiast ziemi bogatej w składniki odżywcze mamy warstwę bezwartościowego piachu. W krajach zachodnich oranie wymaga coraz większych głębokości, właśnie z powodu tej agresywnej uprawy.

Po drugie, w rolnictwie przemysłowym rośliny są opryskiwane herbicydami, pestycydami, wszelkimi chemicznymi środkami, które może rozwiązują problemy z chwastami i szkodnikami, ale niszczą nasze zdrowie, kumulując się w organizmie. Szkodzą również ludziom wykonującym opryski oraz okolicznym mieszkańcom. Zabijają też ptaki i inne zwierzęta oraz przyczyniają się do zatrucia powietrza, gleby i wody.

Po trzecie, monouprawy – ogromne przestrzenie wykorzystane na uprawę jednej odmiany rośliny zubażają środowisko naturalne, odbierają zwierzętom ich naturalne siedliska, niszczą lasy, łąki, naturalne środowisko życia owadów, ptaków i innych zwierząt.

Po czwarte, organiczne uprawy to również uprawy wolne od GMO. Żywność genetycznie modyfikowana jest prawdopodobnie szkodliwa dla zdrowia ludzkiego, mimo iż kwestia ta jeszcze nie do końca jest zbadana. Tak więc lepiej jest spożywać produkty organiczne.

Produkty bio przetworzone z roślin, takie jak śmietanki, mleka ryżowe, owsiane czy sojowe, hamburgery, kiełbaski, czekolady wegańskie, nie zawierają sztucznych barwników, dodatków smakowych, konserwujących, polepszających, przeciwzbrylających i innych.

Odżywiając się dietą wegańską i organiczną z pewnością wydajemy więcej, ale w rezultacie oszczędzamy na lekach i pobytach w szpitalach. Mamy lepsze samopoczucie i więcej energii. Nasz organizm jest nie musi walczyć z nadmierną ilością toksyn.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: