Wegański tort kakaowo- śmietankowy (duża porcja)

Potrzebujemy

3 szkl. mąki

1 szkl. cukru

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szkl. kakao

400ml mleka sojowego

120g oliwy lub płynnej margaryny

Aromat

Sposób wykonania:

Wymieszać cukier z tłuszczem i mlekiem (ja miałam akurat śmietankę sojową pół na pół z wodą i też się udało)

Dodać mąkę z proszkiem i kakao

Dolać tłuszcz i wymieszać

Upiec

KREM robimy ze śmietany ubitej z cukrem pudrem. Tylko tej śmietany na ten duży tort potrzeba ze 3, a sojowe śmietany do ubijania są w Evergreen -sklepie internetowym. I tak: jedną część posmarowałam konfiturą i nasączyłam obie części wodą z sokiem z całej cytryny. Następnie posmarowałam kremem z bitej śmietany i na wierzch też posmarowałam bitą śmietaną. I jaki tego efekt? Tort nie bardzo wygląda jak tort.

Cyfry zrobiłam z rozpuszczonej masy kakaowej. Postaram się zrobić jeszcze kiedyś tort okrągły, to bardziej będzie przypominał tort!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: