Wegańskie ciasto z kremem

Ciasto:

300g margaryny

400g mąki

100g śmietanki sojowej

100-200g cukru

cukier waniliowy lub zapach

3 łyżeczki proszku do pieczenia

dżem do posmarowania gotowego ciasta

krem:

2 małe budynie i łyżka mąki pszennej ugotowane z mlekiem sojowym w ilości 1/2 litra. Wystudzone utrzeć na puch z masłem roślinnym w ilości 100g.

Sposób wykonania:

1. wszystkie składniki połączyć ze sobą w jednolitą, spójną masę

2. schłodzić w lodówce

3. podzielić na dwie części

4. jedną rozwałkować na wielkość dużej brytfanki i upiec

5. Drugą część ciasta, jak się upiecze pierwsza, podrobić na całą brytfankę, żeby powstała nierówna powierzchnia i też upiec

6. Ostudzone placki posmarować – jeden konfiturą, a drugi kremem i złożyć do wewnątrz tak, aby nierówna powierzchnia była na wierzchu ciasta

7 Pokroić w kwadraty… i gotowe!

Można zrobić także plewę: 3 łyżki kakao, 50g margaryny, 3 łyżki cukru i 3 łyżki gorącej wody mieszać na ogniu aż do połączenia składników, nie przypalić, polać ciasto i posypać orzechami lub płatkami migdałowymi.

Kto chce mieć dwukolorowe ciasto, do pierwszej warstwy może dodać 3 łyżki kakao i razem rozmieszać, żeby było ciemne, a druga część będzie biała.

To samo ciasto, w tym samym składzie, może stworzyć szarlotkę, tylko wtedy wałkuje się na placki obydwie części i przekłada 1 kg startych na dużych oczkach i posypanych cynamonem jabłek. Układa się jeden placek, jabłka, drugi placek i piecze jednocześnie. Posypuje tylko cukrem pudrem, a nie używa kakao, ani kremu, ani migdałów, ani orzechów.

W zasadzie to ciasto kruche jest uniwersalne, można też piec z niego małe babeczki w małych foremkach nadziewane owocem lub konfiturą.

Ciasto udaje się zawsze i nigdy nie ma zakalca, a zakalce w innych ciastach zdarzają się mi niestety.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: