Wegańskie tofu z zieloną fasolką strączkową

Składniki:

600 g tofu (najlepiej marynowanego)

50 g ziaren sezamu

2 ząbki czosnku

pół pęczka szczypiorku sałatkowego

150 g młodych strąków groszku cukrowego

tamari albo sos sojowy japoński, olej rzepakowy, olej sezamowy

MARYNATA:

2 łyżki tamari albo sosu sojowego japońskiego

2 łyżki startego świeżego imbiru

sok z jednej cytryny

2 ząbki czosnku startego

chili w proszku do smaku

SPOSÓB WYKONANIA:

Wymieszać wszystkie składniki do marynaty. Tofu pokroić w dużą kostkę, zalać marynatą i odstawić do lodówki na godzinę, najchętniej na całą noc. Od czasu do czasu wymieszać tofu delikatnie.

Ziarna sezamu uprażyć na suchej gorącej patelni, mieszając często.

Czosnek pokroić w cienkie plastry, szczypiorek podzielić na krótsze części.

Następnie podsmażyć czosnek w malej ilości oleju, uważając, by się nie przypalił, po czym dolać więcej oleju i włożyć szczypior oraz groszek i przysmażać ca 5 minut. Wyłożyć tofu razem z marynatą do garnka z podsmażonymi warzywami, podgrzewać, mieszając ostrożnie. Doprawić sosem sojowym, olejem sezamowym oraz na sam koniec posypać ziarnami sezamu. Podawać z ryżem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: