Wegański paj ze szpinaku i tofu

Ciasto:

20 dkg maki

125 g wegańskiego masła

1-2 łyżki wody

farsz:

1 paczka mrożonego szpinaku – rozmrozić

1 kostka tofu

1 czerwona cebula

1-2 opakowania śmietanki sojowej

2 ząbki czosnku

oliwki drobno posiekane

posiekane pomidory suszone w słońcu (Sun dried)

sól, pieprz

oregano, bazylia, rozmaryn

Sposób wykonania:

Ciasto wyrobić ręką, włożyć do lodówki na 30 minut.

Farsz: tofu rozdrobnić widelcem, dodać szpinak, cebule, oliwki, pomidory, czosnek oraz resztę przypraw. Dolać 1 opakowanie śmietanki i jeszcze raz wymieszać.

Ciasto wyłożyć na okrągłą ceramiczną formę i wstawić do nagrzanego do 225 stopni C piekarnika na 5 minut.

Wyjąć formę z piekarnika, wypełnić farszem zalać drugim opakowaniem śmietanki i wstawić do piekarnika na ca 40 minut.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: