Wegańska Pizza

Składniki:

-300 ml cieplej /37 stopni C wody

-4 łyżki oliwy

-50 g drożdży

-2 łyżeczki soli

-40 dkg /400g/ maki

-sos pomidorowy lub ketchup

– warzywa wg uznania (np.: cebula, pieczarki, papryka czerwona, ew. ser wegański do posypania, ale nie koniecznie)

Sposób wykonania:

Drożdże rozpuścić w wodzie, dolać oliwę, wsypać sól i mieszać, aż składniki się rozpuszczą. Następnie dosypać mąkę i wyrabiać ciasto szybko.

Piecyk musi być nagrzany do temperatury 300 stopni C. Wyłożyć ciasto na posypaną mąką blachę i posmarować najpierw sosem pomidorowym, następnie układać kolejno przygotowane uprzednio warzywa.

Wstawiać do piekarnika na najniższą półkę.

Piec 5-10 minut, sprawdzać cały czas, by ciasto się nie spaliło, ale również, by warzywa były miękkie.

Ważne jest, by wszystkie warzywa były przygotowane, zanim przystąpimy do wyrabiania ciasta, ponieważ rośnie ono bardzo szybko i po upieczeniu będzie zbyt grube.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: