Wegański najlepszy placek jabłkowy wg przepisu z pałacu EKEBYHOV

Składniki:

-500g masła wegańskiego

-900 g maki

-2 szkl cukru+0,5 płaskiej łyżeczki soli

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 20 jabłek krojonych w pierścienie

-10 dkg cukru+ 2 łyżeczki cynamonu do posypywania jabłek

Sposób wykonania:

Rozpuścić tłuszcz na małym ogniu. Wymieszać suche składniki razem, wlać tłuszcz i wyrabiać ciasto.

Następnie wyłożyć 2/3 ciasta na wysmarowana tłuszczem blachę. Układać pierścienie z jabłek zaczynając od środka, posypywać każdą warstwę cukrem i cynamonem. Na koniec pokruszyć pozostałą 1/3 część ciasta po wierzchu placka.

Piec w temperaturze 200 stopni C w środkowej części piecyka ok.35-40 min.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: