Wegańskie pierniczki


Składniki:

300g margaryny wegańskiej

500ml melasy

1łyżka imbiru

2 łyżki cynamonu

1 łyżka mielonych goździków

2 łyżeczki kardamonu

1 łyżka sody

200ml wody

1,5 litra mąki pszennej

Pierwszego dnia zmieszaj (najlepiej mikserem) margarynę cukier i melasę dodaj przyprawy, sodę, wodę i część mąki. Na stolnicy wyrób ciasto stopniowo dodając resztę mąki. Ciasto odłóż na dobę, żeby „odpoczęło”

Następnego dnia cienko rozwałkuj ciasto i wytnij pierniczki za pomocą foremek (klasyczne kształty to serca, ludziki i prosiaczki. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na niej pierniczki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz ciastka przez 5 minut. Zostaw pierniczki na blasze aż ostygną.

Wskazówki i uwagi:

Po wystygnięciu, pierniczki przełóż do szczelnie zamkniętego i suchego pojemnika. Najlepiej upiec je na kilka/kilkanaście dni przed świętami (są najsmaczniejsze, kiedy trochę poleżą). Można je długo przechowywać.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: