Galaretka z tofu


1 kostka tofu (najlepiej smażonego lub pieczonego)

1 marchew, 1 seler, 2 pietruszki,

kilka listków natki pietruszki,

groszek z puszki,

3 łyżeczki agaru,

wegetariańska kostka bulionowa lub bulion w proszku, sól

Warzywa obrać i ugotować w osolonej wodzie (około 1 i ½ litra). Następnie wyjąć warzywa, do powstałego wywaru dodać kostkę bulionową lub łyżeczkę bulionu w proszku. Dodać agar rozmieszany w ½ szklanki wody (na pół litra wody potrzeba 1 łyżeczki agaru, jeśli dodamy go więcej, galaretka będzie twardsza). Doprowadzić do wrzenia mieszając. Zdjąć z ognia i przecedzić przez sitko.

Przygotować kilka naczyń, w których będzie zastygała galaretka. Najlepiej, jeśli są to małe lub średniej wielkości miseczki. Mogą też być filiżanki. Na dno układamy listek zielonej pietruszki, kilkanaście ziarnek groszku z puszki (lub kukurydzy) i plasterki marchewki. Następnie kolejno układamy kawałki gotowanych warzyw, tofu, oliwki (składniki można dobrać wg uznania). Wszystko zalewamy taką ilością bulionu , aby warzywa były całkowicie zakryte.

Naczynia ze stężałą galaretką odwrócić i podważając nożem brzegi galaretki, wyjąć ją delikatnie. Można też przygotować półmisek (wtedy trzeba odczekać, aż galaretka zacznie tężeć i pokrywać nią wcześniej ułożone na półmisku warzywa i tofu).

Przekąska doskonała na przyjęcia. Koniecznie podawać pokropione sokiem z cytryny, można udekorować plasterkiem cytryny.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: