Wegańskie Ciasto drożdżowe

½ kg mąki

1 szklanki ciepłego mleka sojowego (lub ryżowego etc.)

½ opakowania drożdży (rozpuścić w ciepłym mleku sojowym)

½ szklanki cukru

1 kostka wegańskiej margaryny (roztopić)

cukier wanilinowy, olejek zapachowy

Najpierw drożdże rozpuścić w ciepłym mleku sojowym, poczekać, aż zaczną rosnąć (jeśli instant, to nie trzeba czekać), dodać mąkę i stopniowo dodawać ciepły, ale nie gorący tłuszcz z rozmieszanym cukrem (jak się w gorącym tłuszczu miesza cukier, to tłuszcz lekko ostygnie, a cukier szybciej się rozpuści), następnie dodać olejek i cukier wanilinowy – postawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około ½ godziny. Po przełożeniu do brytfanki, można wkładać do ciasta pokrojone jabłka lub inne, ale nie za bardzo mokre owoce lub same bakalie, a na wierzch posypać kruszonką (masło z cukrem i odrobiną mąki pokruszyć)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: