Wegetarianin z wyobraźnią – John Harvey Kellogg

Znany na całym świecie John H. Kellogg, twórca tzw. typowego amerykańskiego śniadania czyli masła orzechowego i płatków kukurydzianych, był wegetarianinem. Jego nazwisko znamy właśnie z opakowań amerykańskich kukurydzianych płatków śniadaniowych. Żył na przełomie XIX i XX wieku i był płodnym wynalazcą zdrowej żywności oraz świetnym chirurgiem. Rekordową liczbę udanych operacji zawdzięczał w dużym stopniu przestawianiu pacjentów kilka tygodni przed zabiegiem na ścisłą dietę wegetariańską. Usilnie zachęcał też swoich pacjentów do pełnej rezygnacji z mięsa, alkoholu i tytoniu, żeby zapobiec nawrotom choroby.

W życiu oraz praktyce lekarskiej kierował się słowami Hipokratesa: „Naszą medycyną powinna być nasza dieta, a nasza dieta powinna być naszą medycyną”. Uważał, że niskobiałkowa dieta wzmacnia naszą odporność na choroby, zwiększa fizyczną i psychiczną odporność oraz przedłuża życie. Wysokobiałkowa dieta zaś przyczynia się do zbierania się toksyn w jelitach, przeciąża nerki oraz wątrobę.

Kellogg założył sieć restauracji wegetariańskich dla najuboższych Amerykanów, którzy mogli zjeść tam posiłek za kilka centów. Prowadził również jeden z najbardziej popularnych na świecie hoteli uzdrowiskowych, w którym propagował wegetariańską dietę.

Jego najbardziej znanymi inwencjami były śniadaniowe płatki kukurydziane oraz masło orzechowe, które miały zachęcić ludzi do diety wegetariańskiej, a właściwie wegańskiej. W 1896 roku wytworzył orzechowy kotlet, pierwszy amerykański substytut mięsa. Jego ostatnim wynalazkiem z dziedziny zdrowej żywności było mleko sojowe.

Oto jego 2 wegańskie przepisy:

Śniadaniowe płatki kukurydziane

2szklanki płatków kukurydzianych Kellogga

1 szklanka schłodzonego soku jabłkowego

½ szklanki bananów, malin lub truskawek\2 łyżki posiekanych orzechów

Wsypać do miski płatki, polać sokiem owocowym. Poukładać owoce na wierzchu płatków i na to posypać orzechy.

Masło orzechowe

½ szklanki wyłuskanych świeżych orzechów (ziemne, migdały, laskowe, włoskie i inne do wyboru)

1 i ¾ szklanki oleju roślinnego

Sól morska do smaku

½ szklanki orzechów i 1 i ¾ szklanki oleju roślinnego włożyć do blendera i zmiksować do konsystencji jednolitej masy. Doprawić solą

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: