Wegańskie ciasteczka cynamonowe

Składniki:

1 paczka cynamonu

2 szklanki mąki razowej pszennej

2 łyżki stołowe maki kukurydzianej

2 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia (na kamieniu winnym) ew. sody,

pół szklanki oleju,

2 łyżki wegańskiej margaryny,

cukier nierafinowany do obtoczenia ciastek

Potrzebne będą foremki do wykrawania ciastek (serduszka, choinki, gwiazdki itd.)

Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy olej i margarynę, mieszamy by powstała kruszonka. Następnie dodajemy po trochu wody – tyle, żeby powstało zwarte ciasto – na tyle miękkie , by dało się wałkować. Wałkujemy placek grubości ok 6-8 mm. Wykrawamy ciasteczka, kładziemy na wysypanym na talerz cukrze i układamy cukrem do góry na wysmarowanej olejem blasze. Pieczemy ok. 10 min. na ciemnozłoty kolor.

Ciasteczka można zrobić w wersji bezcukrowej – posmarować np. syropem daktylowym po upieczeniu. Można też przybierać je wg własnego pomysłu.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: