Wegański smalec

Usmażyć kilka pokrojonych w kostkę cebulek na tłuszczu „planta” (lepiej tłuszcz palmowy) i dodać, kiedy cebulka będzie rumiana i pachnąca, granulat sojowy (1/2 paczki) i smażyć krótko (bo się lubi przypalić), cały czas mieszając, aż granulat będzie chrupiący. Dolać następnie pół szklanki oliwy. Na koniec przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i wyciśniętym czosnkiem. Można dodać jeszcze na koniec wody od oliwek lub pokrojonych suszonych śliwek lub startego jabłka – będzie lepsza smarowność. Pozostawić do ostygnięcia.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: