Wegański garnek indyjski – Dhal

SKŁADNIKI:

-1 cebula

– 2 marchwie

– 2 ząbki czosnku

– 2 łyżki oleju

– 1 łyżka startego imbiru

– 1 łyżeczka kolendry

–  0,5 łyżeczki mielonego kminku

–  0,5 łyżeczki cynamonu

–  250 g soczewicy czerwonej

–  400 g pomidorów krojonych z puszki albo świeżych

–  400 ml mleka kokosowego

–  1 kostka warzywna /wegańska/

–  200 ml wody

–  1 limę

–  sól

SPOSÓB WYKONANIA

Obarć warzywa i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Cebule, marchew i czosnek podsmażyć parę minut na oleju. Dodać imbir, kolender, kminek i cynamon. Następnie włożyć soczewicę, pomidory, mleko kokosowe, a także kostkę warzywną i wodę.

Pozostawić na małym ogniu 25-30 minut. Doprawić solą i sokiem z limki.

DHAL podawać z ryżem.

Smacznego!

Reklamy

One response to this post.

  1. robię to w nieco zmodyfikowanej formie, dodając albo odejmując składniki, ale potwierdzam – pycha!

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: