Wegańska Ryba po grecku

1 kostka tofu,

1 por, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 1 seler,

1 cytryna,

kilka listków laurowych,

kilkanaście ziaren ziela angielskiego,

sól do smaku, przyprawa do potraw greckich lub pieprz ziołowy, olej

Pora pokroić w plasterki. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce. W garnku ugotować około litra wody z listkami laurowymi i zielem angielskim (około 20 min. pod przykryciem). W płaskim rondlu lekko podgrzać olej, następnie dodać pora. Ciągle mieszając, dodawać starte warzywa. Przygotowanym wcześniej wywarem zalać warzywa i przykryć, aby się poddusiły, przyprawić do smaku, a na koniec dodać sok z cytryny. Zestawić z ognia. Tofu pokroić w kwadraty 3 na 3 cm i usmażyć na oleju na złoty kolor (można też zastosować tofu wędzone, wtedy nie trzeba go smażyć).

W salaterce układać warstwy tofu i przykrywać je warzywami, zalać pozostałą zalewą. Danie najsmaczniejsze jest po schłodzeniu.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: