OCALMY TĘ PLANETĘ… Poszerzajmy wiedzę o realnej cenie jedzenia mięsa

Brytyjski Departament Zdrowia, jak również Środowiska Naturalnego, Żywności i Spraw Rolnictwa, oraz Światowa Organizacja Zdrowia Narodów Zjednoczonych i inni, oficjalnie poparli pewien rewolucyjny raport. Opublikowany w szanowanym magazynie medycznym ,,The Lancet”, raport ten radzi, by zarówno produkcję mięsa, jak i jego spożycie, zredukować o jedną trzecią, twierdząc, iż jest to jedyna droga, by spełnić ambitne zamiary kraju i zredukować emisję dwutlenku węgla. Jednak mieszkańcy skorzystają nawet bardziej, poprzez bezpośredni wpływ tej decyzji na stan ich zdrowia.

Nasza polityka zmierza do redukcji produkcji mięsa, jako iż nasz główny cel to redukcja emisji dwutlenku węgla, a według nas i naszych raportów, będą też pozytywne skutki dla naszego zdrowia. Myślę, że dla ludzi ważne jest, by stali się bardziej świadomi prawdziwej ceny, jaką płacimy dwutlenkiem węgla za produkcję żywności. Produkcja mięsa, jego pochodnych i nabiału emituje mnóstwo CO2.

Olbrzymia oszczędność emisji CO2 poprzez stosowanie diety roślinnej jest już dobrze znana, tak samo jak odkrycie, że dieta wegetariańska redukuje emisję gazów cieplarnianych bardziej niż samochód elektryczny, albo że rezygnując z posiłków mięsnych redukujemy emisje gazów o 94%. Patrząc na korzyści zdrowotne, współautor dr Alan Dangour z Londyńskiej Szkoły Higieny i Medycyny Tropikalnej oświadczył, że mogą być one większe niż 18000 ludzi ocalonych od chorób serca, włączając w to osoby chore na raka jelita grubego- chorobę mającą swoje źródło w jedzeniu mięsa. Nadzieją napawa, iż świadomość ryzyka dla zdrowia zachęci ludzi do dobrowolnego porzucenia szkodliwych produktów zwierzęcych.

Ta informacja i wiedza na temat ryzyka zmian klimatycznych powinny pomóc ludziom w podjęciu decyzji odnośnie ich przyszłych wyborów żywnościowych.

 

Widzicie, dieta mięsna nie tylko powoduje większa emisję trujących gazów do atmosfery planety, ale też dużo innych kosztów. Chodzi również o koszt transportu; zużycie prądu, koszt energii elektrycznej; koszt traconej wody; koszt wykorzystywanej ziemi; koszt wylesiania, i koszt leczenia chorób z tym powiązanych; i ten koszt żalu, smutku ludzi, którzy stracili bliskich z powodu choroby wynikłej z diety mięsnej. I ponieważ używamy żywność do karmienia bydła dla ludzkiej konsumpcji, zamiast przekazać tę żywność bezpośrednio ludziom, istnieje też koszt wojny i głodu, z powodu braków żywności i zasobów. Kiedy dodamy to wszystko razem, otrzymamy prawdziwą odpowiedź. Obecnie to, co jest dobre dla naszej planety – wegańska dieta, należy przyjąć. Starajmy się jak możemy.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: